Станков: Нарочно бавеха съдебната реформа
(News.bg) - 2005/4/9


Следователите категорично против влизането си в МВР

Имаше умишлени опити за забавяне на реформата в съдебната система, инспирирани от представители на съдебната власт, които имат право да сезират Конституционния съд.
Това каза министърът на правосъдието Антон Станков, който закри двудневната конференция, посветена на реформата на следствието и прокуратурата в контекста на присъединяването на страната ни към ЕС.

Станков изрази лично предположение, че следващият парламент може да промени структурата на съдебната власт и допълни, че въпросът за мястото на следствието и прокуратурата е въпрос за тяхната отговорност.

Председателят на Съюза на съдиите Нели Куцкова каза, че независимостта на съдебната власт и решенията на Конституционния съд се използват от политиците като извинение за невъзможността им да се справят с проблемите на съдебната власт.
Според адвокат Даниела Доковска сатанизирането на следствието е политика и на обществото погрешно се натрапва тезата, че следствието затормозява наказателното производство.
Тя оцени идеята на Върховния касационен съд за разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета като конструктивна.

Следователят от Националната следствена служба Румен Киров заяви, че тичането зад колесницата на по-силния и след чужди практики не винаги значи движение в правилната посока.

Според Йонко Грозев от Български хелзинкски комитет въпреки гарантираната от конституцията независимост на съдебната власт политизирането й е явно, а конфликтите в нея – публични.

Go back BG Online