Полицейската статистика: 101 процента разкриваемост
(Политика) - 2005/6/4
53 на сто от престъпленията в страната изобщо не се регистрират, твърдят от Центъра за изследване на демокрацията

Около 10 900 са дознателите към МВР. Според законопроекта за нов Наказателно-процесуален кодекс за в бъдеще те ще разследват 99 на сто от престъпленията. Хората, които обясняват как няма нужда от следствен апарат очевидно изобщо нямат представа как работят дознателите в МВР, твърдят адвокати. Всеки ден те се сблъскват с парадокси.
"Ела другата седмица. Тези дни съм патрул, тъй като шефът ми нареди. Нали разбираш, не ни достигат служители", обяснява дознател от Карлово. Три дни от седмицата той е регулировчик. В останалите се опитва да гони изпуснати срокове. Бюрото му е зарито с дознания, които в крайна сметка ще бъдат претупани, защото няма друга възможност да се приключат в срок.
"Ударът попадна в гърба на зетя на брата на моя баджанак". На този бисер се е натъкнал адвокатът Хари Харалампиев в полицейски протокол. "Моето наблюдение е, че подготовката на дознателите е твърде слаба", категоричен е той.
В средата на януари полицейски патрул се натъква на автоджамбазин, който току-що е неутрализирал алармата на паркирал в жк "Младост" - 3 автомобил и се кани да го подкара. Извършителят е регистриран многократно, има и присъда за предишна кражба с взлом. Отвеждат го в полицейското управление. Показанията му са записани от дознателя върху протокол за разпит на свидетели. По този начин автоджамбазинът се превръща от извършител на престъплението в някакъв страничен наблюдател. "Това се случва толкова често, че се замислям дали не е нарочно", твърди друг столичен адвокат. Според него оправдаването на криминален престъпник е фасулска работа, ако се хванат грешките в дознанията.
"През 2001 г., когато ние дойдохме в МВР, над 50% от дознанията се връщаха за доразследване от прокуратурата. През 2004 г. са образувани общо 108 000 полицейски производства, но само 4.1% от тях са върнати за доразследване. И това е красноречиво доказателство, че усилията ни за повишаване на квалификацията на дознателите не отиват напразно. Наистина, трудно е всичко да стане за една нощ, но посоката е вярна", твърди зам.-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев.
Ако дознателите поемат 99 на сто от престъпленията, както предвижда новият НПК, разкриваемостта гарантирано ще стане не 100, а 101 процента, твърдят запознати с начина, по който се манипулират данните в т. нар. полицейска статистика. Разминаванията само от официалните източници са доказателство колко условно се приемат цифрите и процентите в МВР.
62 процента разкриваемост например отчете СДВР за 2004 г. Регистрираните криминални дейния са 30 157 - с 10 процента по-малко от 2003 г. Разкриваемостта при блудствата, изнасилванията и опитите за изнасилване е между 90 и 100 процента.
Пак по данни на СДВР, представени по друг повод, общата разкриваемост за същия период е била 60.23%.
Третото разминаване в статистиката е: 57% разкриваемост на регистрираните престъпления в столицата през миналата година - изявление по време на семинар на министъра на вътрешните работи Георги Петканов.
Цифроманията в МВР е отколешна страст. По този начин се прокарва внушението, че основният проблем на България е "високата разкриваемост и извънредно ниската наказуемост" (думи отново на министър Петканов).
"Преди време попитах колега дознател защо наказателното производство е започнало като бързо полицейско производство, след като не са налице предпоставките за това в НПК. Той ми отговори,че МВР-началниците разпореждат с резолюция на дознателите да започват бързи полицейски производства, защото висшите ръководители в МВР настоявали за повече бройки. Когато въпросното дело беше преобразувано в дознание, колегата ми каза.че са го накарали да пише обяснения защо делото му е било върнато. Друг случай от моята скромна практика - по едно дело имаше данни за наличие на крайна необходимост (извършителя на деянието управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, защото трябвало да закара до болница свой приятел, който бил пострадал). Въпреки това, делото ми беше изпратено с мнение за съд. Когато попитах колегата дознател не е ли било очевидно наличието на крайна необходимост,той ми отговори,че МВР-началниците искат всички дела да са за съд и един от тях му казал,че дознателят следва да работи по Закона за МВР, а не по НК и НПК", твърди столичен прокурор.
Повече от половината престъпления, които се извършват в страната, не се регистрират, тъй като жертвите не ги заявяват пред МВР, показват проучванията на Центъра за изследване на демокрацията.
"Не смятаме, че сегашното състояние на статистиката е перфектно и че то не подлежи на никакво развитие. Такова обаче е и положението в следствието, прокуратурата и съда, където също няма перфектни системи за водене на статистиката и отчитането на дейността. И така ще бъде, докато не завърши изграждането на Единната информационна система. Проблемите ни в това отношение са много големи, защото ние трябва да подаваме на ЕС единни статистически данни, но непрекъснато се получава разминаване между цифрите на МВР, следствието и прокуратурата. А от Висшия съдебен съвет, който по закон трябва да обобщава дейността на съдебна система, сме получили данни само веднъж", признава Бойко Коцев.
Автор: КРИСТИ КРАСИМИРОВА

Go back BG Online