Интернет спасява
протеста в Сърбия

Публикуваме доклада, който изнесе директорът на белградското радио "Б 92", пред Европейския семинар на ЮНЕСКО\ООН "За развитие на независими и плуралистични медии", проведен в София през септември 1997 г.

Преди няколко години потърсихме помощ от западна фондация за нашия проект да развиваме Интернет-услугите като една от бъдещите насоки на нашето радио. След известно време ни казаха, че са помислили и решили, че това е прекалено софистицирана технология и че е прекалено рано за тях да подпомагат такива проекти.
Времето и събитията, които се случиха по-късно, показаха дали е било прекалено рано или не. Ние не се обезкуражихме и радио "Б 92" стана първият официален Интернет-доставчик на територията на Сърбия и Черна гора след подписването на Дейтънското споразумение. Единствената прилика между нас и другите Интернет-доставчици е необходимата техническа екипировка. Нашите опит, стратегия, съдържание и бъдещи планове толкова ни отличават от другите доставчици, колкото радио "Б 92" като медиа е различно от останалите електронни медии в нашия регион. Предвид имиджа на нашето радио, беше очевидно, че нашите дейности в Интернет също няма да бъдат благословени от режима. Недостатъчният брой телефонни линии и враждебното отношение на съответните държавни органи и служби ни принудиха да се справяме с цяла поредица пречки. Това допълнително утежни и без това трудната ни работа. Все пак още в началото успяхме да постигнем нещо - предотвратихме държавния монопол в доставянето на Интернет. Ние създадохме друга концепция - нетърговска и в полза на популяризирането на Интернет в независимите среди. Предложихме безплатни услуги на неправителствените организации и на всички онези, които защитаваха ненасилието при решаване на конфликтите, демокрацията, необходимите социални промени, интегрирането на страната в съвременната международна общност и технологичното развитие. Като част от нашия Интернет-проект създадохме "класна стая" - първата по рода си в страната, където всеки, който се интересува, можеше да дойде, да бъде обучен на работа с компютър и да има безплатен достъп до Мрежата.
Използването на Интернет по време на протестите в Сърбия в края на миналата и в началото на тази година е един от най-добрите примери за темата, по която говоря. От самото начало на демонстрациите сигналът на радио "Б 92" беше постоянно заглушаван и само 20 процента от нашите редовни слушатели можеха да ни чуват. Това беше ясен знак, че режимът се готви да закрие въобще радиото - което и се случи в началото на декември. Тогава започнахме да излъчваме новините и политическите си програми чрез Интернет във формат "Real Audio". Подсилихме екипа си с няколко колеги, за които английският е като роден език. Те започнаха да превеждат и да записват на английски нашите новини, които се разпространяваха безплатно чрез Мрежата.
Когато радио "Б 92" бе затворено, стана ясно, че то се е превърнало в нещо повече от независим източник на информация. Бяхме станали неразделна част от гражданския протест и символизирахме свободната информация - един от основните принципи, игнорирани откакто Милошевич дойде на власт.
Самозащитната кампания на радио "Б 92" се възприе като алтернативен начин за разпространение на програмите. Планирахме да направим непрекъснато излъчване по Интернет, а "Гласът на Америка", "Свободна Европа", по-късно и "Дойче Веле", да прихващат нашия сигнал и да го препредават на своите честоти. Стана така, че само няколко часа след като беше спряно, радио "Б 92" имаше няколко пъти повече слушатели, от когато и да било. Неколкостотин хиляди души ни слушаха чрез Интернет, а писмените ни бюлетини на новините в Мрежата станаха важен източник на информация не само за редовната ни аудитория, но и за политици, журналисти и всички останали, които се интересуваха от събитията в Сърбия.
51 часа след неговото спиране радио "Б 92" беше отново в ефир. Световната публика беше алармирана, както и стотиците хиляди души, излезли по улиците да свалят режима. Властите дадоха нелепото обяснение, че "Б 92" не е в ефир, "защото наводнение прекъснало коаксиалния кабел на предавателя". Същият режим не се осмели да признае, че новата технология и Интернет се оказаха решаващи за този обрат на събитията. В онези дни "Ню Йорк Таймс" публикува статия, озаглавена "Интернет спасява протеста в Сърбия", която описа истинската ситуация и предизвикателството, на което сръбският режим не можа да отговори. Това беше битка, за която те не бяха готови; дуел, който те бяха обречени да загубят.
Независимо от закриването на радиото, Интернет даде възможност информацията да тече свободно. Подновявахме ежедневно нашата страница, представяхме всички новини, събития, заявления и предупреждения. Белградските студенти по време на неколкомесечните си протести също използваха възможностите на Интернет, за да разпространяват свои новинарски бюлетини и да получават подкрепа от света.

След протеста, когато бившите опозиционни партии взеха местната власт, абсолютно нищо не се промени по отношение свободата на медиите. Ние все още имаме авторитарен режим, който постоянно се опитва да спре и да предотврати разпространението на независимите медии. Ние устояваме на тази рестриктивна и селективна политика с алтернативните пътища за разпространение на сигнала на "Б 92". Затова бе създадена мрежа от локални независими радиостанции в Сърбия и Черна гора. Към момента 15 (а скоро ще станат почти 30) местни радиостанции препредават 4 часа новини от "Б 92" в своите региони. Нашият сигнал се пренася по телефонна линия до Лондон, а до локалните радиостанции достига чрез сателитни декодери. Разбира се, възможностите на Мрежата също не са пренебрегнати. И досега нашият Интернет-аудиосигнал е алтернативен път за разпространение извън страната. Очакваме това да стане главното ни средство за пренос на сигнала в бъдеще. Чрез този начин на разпространение ние направихме режима абсолютно неспособен да предотврати разгръщането на мрежата от независими станции. Всичко е напълно законно, и няма юридическа основа за спиране на сигнала на радио "Б 92" или на неговото разпръскване. Режимът имаше защо да се тревожи: според проучване на общественото мнение, направено през последните няколко седмици, за първи път в историята монополът на държавното радио е нарушен - хората му вярват по-малко, отколкото на местните радиостанции с независима редакционна политика, включително на програмния пакет, който всеки ден получават от Белград. В момента множество потребители, напуснали страната ни през последните няколко години, но с желание да се завърнат някой ден, могат да получат безплатно писмени бюлетини на новините на сръбски и английски. Това е шансът да се поддържа връзка с тези хора. Ние ги снабдяваме с актуална и достоверна информация, и с това противостоим на голата пропаганда на режима на Милошевич. Интернет се доказа като най-евтиното средство за отварянето на изолираното в пашкул общество.
Неясните законови наредби и провалът на режима в опита му да намери адекватен отговор на предизвикателството на новата технология, го карат да беснее при всеки нов пробив в Интернет, защото за него няма "антидот". Тук употребата на груба сила е безсмислена. Опитът ни с радиомрежата бе много полезен и възнамеряваме да приложим същата стратегия при създаването на мрежа от локални независими телевизионни станции, която също ще бъде свързана със сателит. Отново ролята на Интернет ще бъде решаваща.

Възможностите на новите технологии не трябва да бъдат забравени при инициативата SECI, свързана с контактите между страните от нашия регион. Такива проекти за връзка на електронните медии ще създадат база за сериозно регионално сътрудничество, което ще преодолее границите и ще обезсмисли рестрикциите в комуникацията.

Саша Миркович

Адресът на радио "Б 92" в Интернет: www.opennet.org,
страница с новини - www.siicom.com/odrazb