Неотдавна в галерия "Ирида" бе открита изложба на Давид Перец и Иза Гершон-Перец, съдържаща произведения от семейната колекция. За разлика от популярния си съпруг, Иза Гершон се представя за първи път в България. Започнала да учи живопис в София, по-късно тя продължава образованието си в Париж. Сред отзивите за нейната първа самостоятелна изложба в галерия "Алеф" в Париж през 1981 г. четем: "Мека тишина царува във всяка от творбите на Иза Гершон. Пастелите с изчистени и светли тонове, където се сливат сивото и розовото, са с абсолютно съвършенство. Когато тя рисува семейство, в което децата се притискат едно до друго, или жена, облечена в бяло, свиреща на китара и ние се надяваме да чуем нейната нежна музика, или трите грации, винаги обгърнати с прозрачно бяло, само с малко синьо петно в края на обувката, и всичко това е проникнато от една изтънченост, която художниците на нашата епоха не познават, защото не познават мечтата".
Изложбата ще гостува за по десет дни в Пловдив, Русе и Варна, като ще бъде допълвана с произведения на Давид Перец от депата на градските галерии.
Междувременно в галерия "Ирида" се откри нова изложба - живопис от Светлин Русев, Стоян Цанев, Милко Божков и фотографии на Росен Донов. Представените произведения са създадени на пленер в с. Ичера през втората половина на август т.г. Меценат на проявата е фирма "Ренесанс", осигурила и великолепните рамки на творбите. В каталога Франко Джакомели, президент на фирмата, пише: "Една творческа среща в ателието на Стоян Цанев в с. Ичера - между "Ренесанс" и български артисти с доказан международен престиж - даде практическа възможност не само за една истинска професионална преценка на качествата на нашия продукт, но и за неговото показване в завършен вид. Иска ни се да вярваме, че тази необичайна форма на сътрудничество е представителна не само за нашата фирма, но и творчески съдържателна и резултатна и за българските художници".|
Д.П.