Бътерфлай, казвам ти сбогом и За теб, Мария, са последните аплаузи... С тези думи Райна Кабаиванска, най-голямата интерпретаторка на Мадам Бътерфлай в наше време, се раздели със своята героиня, с която повече от 33 години живя на сцената. Раздели се на Арена ди Верона, където през 1978 г. дебютира с драмата на Бътерфлай в големия експеримент на Арената да поставя и по-камерни опери. "С болка ти казвам сбогом, но вече се срамувам, когато се погледна в огледалото в костюмите на петнайсетгодишната гейша...", а големият италиански режисьор Мауро Болонини беше казал - "Бътерфлай на Райна няма възраст". За триумфа на Арената критиката пише: "Ръцете на Райна Кабаиванска, подобно на ръцете на Карла Фрачи, до днес ни очароват, дори и на разстоянието на Арената..."
Триумфа на своето "сбогом" Райна Кабаиванска посвети на божествената Мария Калас. "Голямата самотна жена, която идва от древна Елада", както си спомня за нея Кабаиванска, чиято двайсетгодишнина от кончината й отбеляза светът тази година. Незабравимата Калас, с която Кабаиванска се среща при откриването на новия театър "Театро Реджо" - Торино, през 1973 г., в единствената и последна режисура на Калас в операта "Сицилиански вечерни" от Верди. "Тя ми предложи приятелството си; не съм го разбрала тогава. Трябваше да дебютирам в "Травиата", предложи ми да учим заедно в Париж... Спомням си с толкова вълнение, но и с угризение, че не разбрах желанието й за приятелство..."
Божествената Калас и една от последните "диви" - Кабаиванска, българката, която почти четирийсет години създава незабравими образи от света на операта, "божествената и вечна жена без възраст, родената примадона", две жени, две артистични съдби, родени на Балканите, покорили висините на изкуството. Кабаиванска, която не остава само с любимите си героини, а в последните години разкри света на Яначек в "Делото Макропулос" и "Въртенето на винта" от Бритън. "Предпочитам нещо ново", казва тя, продължавам с ангажименти с Бритън в Каляри, Палермо и Мадрид, но и с Мими от "Бохеми". Концерти в Париж, Мюнхен, майсторски класове за младите в Милано, винаги ангажирана с обществените проблеми, Райна Кабаиванска ще ни дари с изкуството си следващата година, през март, когато ще гостува в България на сцената на Софийската опера с "Тоска" и концерт.
Магдалена Манолова