Те, другите е нов български документален филм (сценарист Юлияна Методиева, режисьор Ани Йотова, оператор Людмил Христов, продуцент Александър Методиев). Произведен е със съдействието на Армейския аудиовизуален център, който маниакално поддържа късометражното ни кино. "Те, другите" е многострадален филм - в началото се сменят режисьори, после пък материалът изгаря заедно с друга ценна техника в ААВЦ и едва миналия вторник успяхме да видим едночасовия филм, прехвърлен от VHS. Струвал си е усилията.
"Те, другите" бе представен като "филм за сектите". След като напрегнато го изгледах, не съм съвсем съгласна. "Те, другите" е за механизма, по който петима души доброволно се вливат в редиците я на "Свидетели на Йехова", я в "Слово за живот", я в религиозен център "Емануил", я другаде... Тоест занимания с особеностите на самите секти няма, ако не броим крясъците на пастор Бакалов или груповото четене на евангелия например. Иначе и петимата герои са чешити - обущар с интернатско детство, обущар с лидерски амбиции, леяр със семейни проблеми, учителка по френски с минало на стюардеса, ексемигрантско семейство с разочарования от началото на демокрацията у нас. До един те се чувстват самотни преди, а сега, в дадената секта - част от някаква общност. Не са агресивни, напротив - симпатични са. И разказите им в кадър са страшно ефектни. Ани Йотова е успяла да ги предразположи до саморазголване.
Като контрапункт на интимните мотивации на тези хора от време на време се появяват протестиращи попове (рамката на филма) срещу инвазията на сектите. Мяркат се и нашенски хубавици с протестни лозунги, както и разгневени пазители на източноправославната ни вяра.
Филмът можеше да бъде по-интересен, ако младата режисьорка не прекаляваше с натрапливи повторения на детайли - например учителският глас е зад кадър, а на екрана непрестанно се показват я бедрата, я лицата, я ботите на ученичките. Не става ясно защо - дали защото са застрашени от "зарибяване", или просто защото са хубави момичета... Амбицията да се трупат внушения размива киното в този филм. Независимо от слабостите "Те, другите" би трябвало да бъде излъчен по БНТ - и заради толерантността му, и заради оригиналността на хрумката.
Геновева Димитрова