Пак за Маразиадата

Едва ли щяхме да се връщаме към сюжета "Маразов", ако в статията си "Воините са тук, къде са поетите?" (в. "Култура", бр. 23 от 12 юни 1998 г.) Красимира Коева не се позоваваше на материал от сп. "Тайм" като апотеоз на Маразовото дело в странство.
В редакцията пристигна въпросният материал от сп. "Тайм". За яснота на читателя публикуваме пълния му текст с уточнението, че става дума за американското издание на списанието. В европейското тази статия въобще липсва.

Златото на Тракия

Рядка възможност за запознаване с погребаните съкровища на една изчезнала култура, на поети и воини от планинската земя на север от Гърция
Много векове преди Рождество Христово земите от Средиземноморието са преливали от цивилизации. На юг в Египет са царували фараони, на изток в Месопотамия са процъфтявали империи, на север гърците са доминирали Егейско море. Но още по на север един загадъчен народ е обитавал земите, където днес са разположени България, Сърбия, Румъния, Унгария и Украйна. Траките не са оставили храмове, големи паметници и масови погребения. Те дори не са имали писменост; единствените описания на тяхното общество - сговор на племена, които никога не са постигнали политическо единство и накрая са били присъединени към Римската империя през 45 г. пр. Христа - откриваме у гръцките и римски автори, познавали Тракия най-вече като земя на поети и воини.
Всъщност траките оставили много злато и сребро, майсторски и изящно обработено във вид на бижута, съдове за течности, урни и други предмети. Много от тези съкровища са били открити през последния четвърт век при разкопките на Балканите и сега за пръв път хората в САЩ имат възможността да видят някои от тях от първа ръка. Изложбата "Древно злато: Богатството на траките" стартира в Сейнт Луис и през следващата седмица ще гостува в Кимбел арт мюзиъм във Форт Уърт, Тексас. През юли ще гостува в Сан Франциско, Нови Орлеан, Мемфис (Тенеси), Бостън и ще приключи в Детройт през 1999 година. А за онези, които не могат да я посетят, препоръчваме богато илюстрираното издание със същото заглавие (изд. Ейбрамс; 49,50 ЩД).
Преди да бъде изровено, художественото майсторство на траките е било добре известно на съседите: в Х част на "Илиада" Омир говори за тракийския вожд Резос: "Колесницата му е великолепно изработена от злато и сребро, а огромните му златни доспехи, които е донесъл тук, са толкова прелестни, че сякаш не принадлежат на човек, а на безсмъртен." Но това са не само прекрасни произведения на изкуството. Сложните фигури, изобразени по тези предмети, както и стилистичните теми, които отразяват, предоставят на историците първи пряк достъп до тракийското общество, търговия, религия и сексуалност (съдейки по една неприлична апликация, изобразяваща сношение на младоженци). Наистина поети и воини!

Майкъл Лемоник
"Тайм", 27 април 1998

По повод горния текст в Министерството на културата се е получило следното писмо от художника Алекси Начев, живеещ в САЩ:

Повод за моето писмо е статия в сп. "Тайм" от 27.4.1998 г. във връзка с изложбата на Тракийското златно съкровище. Както виждате, името на страната-организатор, както и музеите, от чиито колекции са показаните експонати, въобще не са споменати. Поводите да се появим в "Тайм" във връзка с нещо значимо не са много чести и пропуснатите възможности да се спомене България като място с принос в световната култура обикновено са за дълъг период. Очаквах да видя бележка и реакция от куратора на изложбата, но засега не съм видял нищо публикувано. Навременното обаждане може да не променя фактите, но издига червено флагче при бъдещи прояви. След като имаме какво да покажем, трябва да имаме и адекватни начини за пропагандирането му.

Във връзка със същата публикация на "Тайм" министър Емма Москова е изпратила до Нейно превъзходителство г-жа Ейвис Т. Боулън следното писмо:

Ваше превъзходителство,
Обръщам се към вас по повод публикуваната в сп. "Тайм" статия "Златото на траките" като отзив за представянето в САЩ на изложбата "Античното злато. Богатствата на траките: Съкровища от Република България". Както знаете, реализирането на тази изложба стана възможно единствено благодарение на доброто сътрудничество между Министерството на културата на Република България, посолството на САЩ у нас и Тръста за музейни изложби във Вашингтон. Независимо от негативното отношение на някои среди у нас Министерството на културата даде своето съгласие изложбата да пребивава в САЩ 20 месеца, а обичайната практика е такива изложби да не напускат страната за повече от една календарна година. По този начин считаме, че предоставяме на американската общественост отличната възможност да се запознае с древното изкуство, съществувало в нашите земи.
България отделя изключително внимание на находките, намиращи се на нейна територия, които са останали като историческо наследство от тракийската култура. Ярко доказателство за значението, което отдаваме на тази изложба, е публикуваният каталог с приветствия от президента на Република България г-н Петър Стоянов, министъра на културата на Република България и президента на САЩ Бил Клинтън. Българските музеи изпразниха своите трезори за 20 месеца, за да може американската публика да бъде в съприкосновение с уникалните съкровища.
Ние сме изненадани от публикацията в списание "Тайм", едно авторитетно и уважавано издание, в която изобщо не се споменава за България, на чиято територия са открити находките и която отделя много грижи и средства за опазването на това изключително културно наследство. За нас е важно да се намери отговор на въпроса дали пренебрежението към българската държава е случайно и плод на недостатъчна информираност? Още повече, официалното заглавие на изложбата, което беше договорено и потвърдено и от двете страни, е "Антично злато. Богатствата на траките: Съкровища от Република България".
След настъпилите промени в нашето държавно управление през 1989 г. България прави всичко възможно да осъществява по демократичен път активни контакти със страните от Западна Европа и САЩ. Тази изложба е израз на нашата добра воля за скъсяване на дистанцията между отделните народи. Вложеното от българската държава и общественост желание за приятелски контакти с американския народ намира конкретен израз в осъществяването на изложбата, за което имате голям личен принос и Вие.
Факт е, че американските музеи за първи път представят в такъв мащаб културното наследство на България и по този начин двете страни издигат на ново равнище "дипломацията на културните ценности", за по-доброто разбирателство между България и САЩ. Убедена съм, че широката американска аудитория е оценила значителния принос на нашата страна в най-достойните постижения на древната европейска цивилизация.
Използвам случая, за да Ви благодаря за цялото ваше лично съдействие за реализирането на тази изложба и да Ви поднеса своите най-искрени почитания.

Министър Емма Москова
10 юни 1998 г.

Както е видно, сюжетът "Маразов" се разгръща. Чакаме продължение.

К