Опровержение на Националния институт за паметници на културата по повод информацията във в. "Труд" от 1.8.1998 г. за транспортно произшествие на ул. "Генерал Гурко" в София в близост до археологическия паметник на културата "Раннохристиянска гробница" и коментар на Божидар Димитров за този паметник в интервю от 30.7.1998 г. в същия вестник със заглавие "Москова руши културата".

Националният институт за паметниците на културата назначи комисия с участието на представител на инвеститора на обекта "Реконструкция на топлопровод по ул. "Генерал Гурко" (ВиК ЕАД) и ръководителя на обекта. След направения оглед бе констатирано, че мястото на произшествието отстои на 20 м от раннохристиянската гробница, чиято субстанция не е била увредена при инцидента. Мястото на произшествието е видно и на публикуваната снимка на агенция "Ройтерс" и е в близост до ул. "Кузман Шапкарев".
Министерството на културата, Националният институт за паметниците на културата и Софийската община извършват системна дейност по опазването на гробницата от 1995 г. насам, когато тя бе повторно разкрита при ремонтни работи по водопровода. (Първоначално гробницата е била разкрита през 1910 г.) През 1996 г. стенописите бяха свалени и са в процес на реставрация. През 1997 г. е съгласуван с Националния институт за паметниците на културата и одобрен проект за изпълнение на строителни работи за консервация на гробницата и възстановяване на уличното платно, а през 1998 г. - проект за реконструкция на топлопровода по ул. "Генерал Гурко. В момента се работи по реализацията на тези проекти. Взети са необходимите мерки за обезопасяване на целия обект - ул. "Генерал Гурко" е затворена за движение от 18.7.1998 г. със заповед на Столичната община и е поставена съответната осигурителна маркировка. Паметникът на културата - Раннохристиянската гробница, който е в процес на консервация, е плътно ограден с метална конструкция и е маркиран с цветни ленти на височина 1 метър.
Измисленият инцидент с паметника на културата, некоректното отразяване на мястото на пътнотранспортното произшествие и невярната информация за системно "пропадане" на превозни средства в "изоставения музеен обект" формира негативно обществено мнение, насочено срещу компетентните институции в областта на опазването на недвижимото културно-историческо наследство. Ефектът от моралните щети, нанесени по този начин на институциите, очевидно обслужва лични интереси и амбиции и не е продиктувано от професионална загриженост за опазване на ценностите.
Непрофесионалният и безпринципен коментар на бившия директор на Националния исторически музей г-н Божидар Димитров към снимката на "Ройтерс" и твърдението му в цитираното интервю, че в гробницата "нелепо пропадат коли", са красноречиво доказателство за това. Националният институт за паметниците на културата квалифицира даденото от г-н Димитров тълкуване на пътнотранспортните произшествия и изкуственото им свързване с отговорностите по опазване на гробницата като поредния преднамерен, но несполучлив опит за злепоставяне на министъра на културата г-жа Емма Москова.
Оставаме с искрена надежда, че авторите на публикацията за в бъдеще ще потърсят възможности за конструктивен професионален диалог по проблемите на опазването на паметниците на културата с цел точното и пълно информиране на обществеността в тази твърде отговорна сфера на националната ни култура.

Арх. Людмила Маркова
директор