В новооткрития Евро-български културен център в сградата на Министерството на културата се проведе пресконференция на новоучредената фондация “Българско културно наследство”, на която бе представен първият съвместен проект на Фондацията и Министерството на културата, разработен с Националната художествена галерия.
Проектът се ангажира с набиране на средства за отпечатването на арт-гид на Националната художествена галерия (на български и английски език) в три отделни части, представящи трите отдела на галерията: “Старо българско изкуство (в Криптата на храм-паметника “Св. Александър Невски”), “Ново българско изкуство” (в бившия царски дворец) и “Съвременно българско изкуство” (в зала 6 на НДК).
Участие в пресконференцията взеха г-н Джеймс Блует-Мънди - директор на Фондацията, г-жа Елисавета Александрова - ръководител на проекта, г-н Николай Поляков - зам.-министър на културата,
г-жа Ружа Маринска - директор на НХГ, и г-н Георги Геров - директор на Криптата в храм “Св. Александър Невски”.
Гидът, в тираж 5000 за всяка от частите, съдържа обзорни текстове и анотации към отделните репродукции и ще се разпространява чрез НХГ. Приходите от продажбата на първото издание ще финансират преиздаването му.
Първата част на гида, която включва 36 икони и произведения на религиозното изкуството, творени в духа на византийската традиция, от отдел “Старо българско изкуство”, вече е подготвена и ще излезе от печат в края на ноември т.г. Другите две части на гида ще бъдат отпечатани през месец януари 2000 г.
За последен път арт-гид на НХГ е издаван преди повече от четвърт век. Реализирането на съвместен проект на Фондацията и Министерство на културата ще даде възможност богатите фондове на НХГ да бъдат поне отчасти представени в луксозни издания с богата информация.
За осъществяването на своите проекти Фондацията разчита на индивидуални и корпоративни дарения и спонсорства. Всички дарители ще бъдат представени в гида.
Фондацията работи и по други два проекта: единият - съвместно с Археологическия институт с музей към БАН ще подготви и отпечати гид на най-добрите скулптурни паметници от постоянната експозиция на музея, с другия ще бъде подпомогнат ремонта и възстановяването на чешмата в двора на църквата “Свети Георги Победоносец” на бул. “Патриарх Евтимий” в столицата.
На пресконференцията бе съобщено, че предстои учредяването на Асоциация на фондациите, които се занимават с културна дейност.

Маргарита Гочева