Храмът около нас и вътре в нас

Кураторът Пламена Димитрова-Рачева обърна нагоре с краката до болка омръзналата ни формула на пленера, подчинена на правилото: ядеш, пиеш и си правиш каквото си знаеш. И го постигна не само закачайки готовата продукция на тавана, карайки и автори, и публика да си кривят вратовете, да зяпат нагоре, да внимават да не се спънат в поставените на пода лампи и да откриват неподозирани гледни точки към изкуството.
Историята започва преди няколко месеца в Аладжа манастир край Варна, където група художници са поканени да създадат "Въображаемия храм". На всеки е поверено голямо форматно платно (модулите напомнят църковни пана, но и звучат съвременно) и предизвикателството да илюстрира избрана по негов вкус библейска тема. Моника Роменска, Елена Панайотова, Любен Костов, Кольо Карамфилов, Греди Асса, Захари Каменов, Стефан Божков, Милко Божков, Цветан Кръстев, Красимир Добрев изписват своите версии (Жертвоприношение, Апокалипсис, Благовещение, Юдит, Смъртта на Моисей, Олтар, Десетте Божии заповеди, Левиатан, Сътворението, Олтар), съобразени не толкова с канона, колкото с идеята за храмовата живопис и тоталното й въздействие. Затова и различните авторски почерци съжителстват в едно пространство. Затова и почти няма значение редът на поставянето им, нито хронологията на сцените. В края на краищата затова и проектът се казва "Въображаемият храм" - за да може всеки да попълни празнините в съзнанието си. Не зная дали работите ще бъдат възприети като олтарни картини или фрески в религиозния смисъл на понятието. Със сигурност обаче те ще задоволят всеки, който харесва добрата живопис. А храма, както е казал поетът, всеки носи в себе си.
Идеята на Пламена Димитрова-Рачева е храмът да пътува. Той може да бъде "изграждан" на различни места и по различен начин, в зависимост от ситуацията. И в това е най-голямото му предимство. Проектът предлага и още едно пътуване, този път във виртуалното пространство. Ако предпочитате домашния уют, можете да си купите CD-ROM. А който не се страхува от директни предизвикателства, може да заповяда в Софийската градска художествена галерия.

Мария ВасилеваИзкуство
на бордаИзложба Въображаемият храм,
куратор Пламена Димитрова-Рачева;
СГХГ,
21 декември 2000 - 20 януари 2001