Нова година - ново навеждане

Първата българска филмова премиера за годината, века и хилядолетието - на документалната лента "Технология на злото" - препълни Дома на киното. И според очакванията се превърна в политическо, а не в кинематографично събитие. Не защото присъстващите кинаджии се брояха на пръсти сред политици, журналисти и всякаквите високопоставени особи начело с министър-председателя Костов. Не и заради яростната интонация на авторката, задкадрово разправяща се с вини и виновници на едновремешната власт по повод т.нар. възродителен процес. Просто кино вътре почти нямаше, а политическа реверанси - бол. И преди, и след прожекцията.
Журналистката от радио "Свободна Европа" е провела щателно разследване (а защо тъкмо нея впрочем са допуснали до дебелите папки е само реторичен въпрос). В продължение на близо час и половина - времетраене като за игрален филм - пред погледа се нижат спомени на турци за чудовищната намеса на партията-държава в екзистенциалния свят на нашенските иноверци. Дванадесет разполовени съдби се представят на екрана с цялата горкост и гордост на човека, набеден за враг, защото не желае да смени рожденото си име. В рамката на турско гробище, през архивни кадри, факсимилета, човешки монолози и себе-си-в-архива, Татяна Ваксберг изгражда обвинителен акт към виновниците, останали ненаказани. Нейният принос към документалисткото изследване на темата, започнало всъщност още в началото на 90-те (например "Някъде в България" и "За едното име" на Мария Траянова, "Възможни разстояния" на Иглика Трифонова, "Излишните" на Адела Пеева, несравнимо по-качествени като кино), е изтръгването на мистериозната заповед от 1984 на тогавашния министър на вътрешните работи Димитър Стоянов. Съвпадението между годината и едноименния роман на Оруел само доказва антиутопичното пророчество на писателя. Според филма десетина държавни мъже се хвърлят като глутница псета върху турския етнос, с който българите отколе живеят приятелски, забравили за петвековното робство.
Страховити са разказите от екрана. Страховити бяха и гледките, на които самата съм свидетел от 1989 край Каварна. И днес потръпвам от спомена за отчаяните кервани на "екскурзиантите" за Турция и двама мъже - млад и стар, които се прегръщаха с неистова обреченост. Ако ни бяха спестени екскурзоводската патетика на Ваксберг и протяжната безпомощност на екрана, поне емоционалното внушение на филма навярно би било по-силно. Защото опитните зайчета, прегазени от идеологическите маневри, бяха не само българските турци, нали?

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Технология на злото,
автор - Татяна Ваксберг, режисьор - Марта Илиева, оператори: Иван Обрейков и Красимир Михайлов, продуцент - Българско информационно общество. Премиера -
5 януари 2001 в Дома на киното. Излъчен по БНТ на 9 януари 2001.