Честито!

Твое ляво, мое дясно
По повод 70-тия си рожден ден Стоян Дуков откри в края на миналата година своя ретроспектива на "Шипка" 6. Юбилейната изложба иска да направи изчерпателен преглед на творчеството на автора. Представени са 98 оригинали от областта на плаката, карикатурата, илюстрацията, анимацията и поздравителнитe картички.
Календарите от 80-те години, правени за Елпром и Нефтохим, са препълнени с фантастични елементи, пресъздаващи въображаеми космически светове. Карикатурите са свежи и непредсказуеми. Сред най-интересните - работа, илюстрираща книгата "Казанова", от която се показва не обичайният разделител за книга... а презерватив.
Прословутата фраза от рекламата на "Каменица" - "Мъжете знаят защо" придобива шеговит изобразителен вариант: в рисунката на гола жена Стоян Дуков намира най-подходящите места, където да постави три пречупени на две капачки от "Каменица".
Плакатите за театрални постановки, филмови фестивали, тенис-училища, барове и т. н. са едновременно твърде подробни и категорични.
Сред множеството карикатури, проекти за анимационни филми, плакати, илюстрации и пр. върху една от поддържащите колони на залата е поставено и обикновено огледало със закачлив надпис: "Твое ляво, мое дясно".
Най-невероятното е, че експозицията по повод 70-годишния юбилей на Стоян Дуков е първата му самостоятелна изложба.

М.С.