Дигиталният Смирненски
Първия дигитализиран български класик представи издателство "Перо- Класика" на премиерата на своите нови продукти (16 април т.г., ЕБКЦ). "Христо Смирненски - новият прочит" е мултимедийно издание, което, по думите на съставителя Живко Иванов, демонстрира как класиката трябва да бъде транслирана със средствата на съвременните технологии, за да бъде улеснен пътят й към аудиторията. Изданието се предлага без разлика в цената в два варианта - том с избрани произведения на Смирненски и CD-ROM, съдържащ критически колаж и аудио-видео приложения, или същия том с избрани произведения, придружен от сборник "Критически анализи и текстове".
Атракцията на изданието - CD-ROM-ът - представя богат фотоархив, биографични данни за Смирненски, текстове от и за него, речник на непознатите думи, тестове за проверка на знанията за ученици от 7,8 и 11 клас и за професионалисти, специално записан рецитал на Сава Хашъмов по избрани творби на поета... Според издателя Светлозар Жеков, заглавието на продукта не преследва търговски цели, а заявява намерението да се предостави на читателя възможност да направи свой собствен, необременен от предпоставени тълкования прочит: "Книгата носи екстракт от цялата гама рецепции на Христо Смирненски през годините."
Издателство "Перо - Класика" възнамерява да продължи новаторското си начинание с многотомна мултимедийна поредица, включваща образци на българската и световната писмовна култура (в момента се подготвят издания на Молиер и на прокълнатите поети).
Запитан защо е избрал точно Христо Смирненски за начало на поредицата, Светлозар Жеков отговори: "Звездно явление, а и няма наследници".

Анахит Хачикян