Новосъздадената фондация "България - страна на съкровища" откри на 15 май 2002 във фоайето на НДК първата си мащабна едноименна изложба. Показани са над 200 фотографии, придружени с текстове на български и английски. Бяха представени и целите на организацията, сред които са "осмислянето, документирането, въздигането и споделянето със света на най-ценното от духовното, културно и природно наследство на България". За целта се създава сайт в Интернет - www.phototresor.com - който ще бъде завършен в края на месеца. Важна част от проекта е създаването на Визуална енциклопедия на България.
Изложбата е в две отделни части - прекрасни цветни фотоси на художествени паметници, намерени по нашите земи от най-древни времена (4500 г.пр.н.е.) до Възраждането, от една страна, и също толкова прекрасни фотоси на природни красоти (водопади, езера, планини), от друга. Качеството на материалите не е случайно, тъй като в осъществяването на проекта участва Националното сдружение "Фотографска академия".
Председател на фондацията "България - страна на съкровища" е Росен Димитров - трябва да припомня, че благодарение на него преди 9 години бе възстановено сп. "Изкуство" с добавката "Art in Bulgaria". Откриването на изложбата беше подобаващо за случая, като изключим честата употреба на неприятната дума "българщина"...
В рамките на събитието в зала 4 на НДК бе открита и друга фотографска изложба - "Православна България" на Николай Трейман. Фотосите на църковни кули, интериори, икони припомнят развитието на църковното ни изкуство през вековете. В словото си при откриването ("Култура" ще го публикува в следващ брой) Георги Лозанов разгледа сложните отношения между църквата и фотографията отпреди два века, постигнали в крайна сметка щастливо решение, включително и в тази изложба.

Диана Попова