Българската Европалия откъм Брюксел
Белгийската преса, няколко радиостанции и централният брюкселски тв канал отразиха широко първата пресконференция, на която беше представена "Европалия-България 2002". Съобщават се подробности от програмата, обръща се специално внимание на изложбата "Златна Тракия - съкровища от България". Под заглавие "Проектите на Европалия, за да поеме отново с успех" във в. "Ла либр Белжик" е публикувано интервю с генералния директор на Европалия Люк Стение:
- Какъв е резултатът от полската Европалия през миналата година? Изглежда поляците бяха разочаровани от малкото ентусиазъм на белгийската публика към тяхната култура?
- Имаше общо 137 000 посетители, повече, отколкото на унгарската, и по-малко, отколкото на чешката. Оставаме далеч от т.нар. рекорди с 1.5 милиона посетители за Испания, Австрия, Япония и Мексико. Истина е, че поканените страни отделят много внимание на приема, който белгийското население дава на тяхната култура. Те са разочаровани, защото разчитат да получат отговора "Ние сме най-добрите", без достатъчно да обръщат внимание на това, което показват.
- Тази Европалия, с България, е ограничена, малко изложби...
- Не искахме да започваме както с Европалия - Полша, когато имаше 11 изложби, като някои от тях бяха посетени само от 1500 души. Предпочетохме да насочим вниманието към големи и силни изложби, в частност Тракийското злато и Религиозното изкуство. Тази насоченост се налагаше още повече от това, че от 1400 години и отоманското доминиране няма толкова привлекателни неща в културен план в България, които бихме могли да покажем.
В същото време вестникът цитира главния комисар на "Европалия - България 2002" Еми Барух: Западна Европа не може да се задоволи, любувайки се на собственото си отражение в огледалото. Ние искаме да преодолеем всички стени, всички завеси и всички стереотипи, които уязвяваха народите от Изтока. И ако политиците не успяха да построят една единна Европа, то културата е призвана да го направи.

К