Казабланка като ковьорче

Кой не е чувал за "Казабланка", кой не е чел за "Казабланка", кой не е виждал поне фотос от "Казабланка" с Хъмфри Богард и Ингрид Бергман?... Филмът на Майкъл Къртис, създаден през 1942, носител на трите най-престижни "Оскар"-а, е един от бисерите в демократичната корона на американската митология (редом с "Форд", "Марлборо", "Кока-кола", "Макдоналдс", кланът "Кенеди", НАСА etc.).
Фанатичният хуманизъм на филма, разтърсващото любовно не-случване, отчаяният чар на Хъмфри Богард с цигарата, страдалческият профил на Ингрид Бергман със сълзите, иронично-афористичният диалог в Казабланка като военен Вавилон (и български клетници има), изтънчената недоизказаност на черно-бялото, музиката... отдавна са издигнали мелодрамата "Казабланка" до олтара на филмовата митология - там, където са "Гражданинът Кейн" на Орсън Уелс, "Сладък живот" на Фелини, "Нощта" на Антониони...
"Казабланка" е може би най-цитираният филм в историята на киното - достатъчно е да си спомним "Изсвири го отново, Сам" на Уди Алън или "Черна котка, бял котарак" на Емир Кустурица...
"Казабланка" е един от първите филми у нас, прехвърлен на DVD. Животът му продължава с пълен напред. Митичността обаче изиграва на "Казабланка" зла шега - той е в пакета класически филми, "оцветени" преди десетина (или повече) години в името на комуникативността - новите поколения американчета, виждате ли, не подозират, че е имало черно-бяло кино и ще откажат да го гледат.
Не знам какъв е успехът на цветния "Казабланка" по света, но лично аз присъствах на убийството на филма по Канал 1. Това се случи навръх Деня на влюбените (14 февруари). Както обикновено, БНТ се оплете между намерения и реализация. Да гледаш "Казабланка" в тези повехнали, охлузени, грозни багри е все едно да четеш адаптация на Агата Кристи или помагало по история на културата за рабфак... Направо си прилича на ковьорче. Ако сравнението не ви харесва - на ръчно оцветена семейна фотография (с анилин и памуче).
Не стига, че цялата естетска хубост на филма е пратена на кино, ами и дублаж ни бяха спретнали - "Казабланка" без гъгнивата прелест на Хъмфри-Богардовия тембър... "Казабланка" като сапунка. Моя приятелка го гледа за първи път. Накрая измрънка: "Е, поне най-сетне видях "Казабланка". Ако и на вас ви се е случило това, тичайте за "Казабланка" на DVD.

Геновева Димитрова


От пръв
поглед