Резултати от конкурса Славка Славова
Обявеният от Театър 199 анонимен конкурс на името на голямата българска актриса Славка Славова за написване на камерна пиеса (до пет действащи лица) на съвременна тематика приключи.
Както ви информирахме (вж. бр. 8 от т.г.) за журиране бяха допуснати 31 пиеси. Журито беше в състав: Светла Бенева, Антоанета Войникова, Илка Зафирова, Анна Монова, Атанас Атанасов, Атанас Бояджиев, Николай Недялков и Валентин Стойчев.
По регламент журито имаше задължение да отличи не повече от една пиеса. Наградният фонд на тазгодишното издание на конкурса е 3500 лева.
Журито единодушно реши, че сред представените творби няма драматургичен текст със значими художествени достойнства и/или с драматургична завършеност, който достойно да бъде предложен за сценична реализация на сцената на Театър 199 и не присъжда тазгодишната награда.
В същото време журито прецени, че сред конкурсните текстове има шест любопитни заявки, чиито автори трябва да бъдат поощрени, за да продължат работата си върху тези или други творби. Това са: "Жарава" от Димитър Митев; "Клозет или Уважаеми господин Президент" от Нина Божидарова; "Отвъд планината" от Марио Николов; "Различните" от Стела Ташева; "Снежанка и седемте ракии" от Екатерина Виткова и "5-ък" от Десислава Дашева.
Журито предложи на ръководството на Театър 199 и то прие, през следващите месеци да бъдат организирани в театъра публични четения на тези пиеси. Те ще се осъществят от екипи от режисьор и актьори от софийските театри. По този начин журито иска да предизвика интереса на театралната общественост към посочените творби, и което е не по-малко важно, да се създадат предпоставки за творчески контакти между авторите и професионалните театри.

К