Случки от съвременното изкуство
От 9 до 30 ноември в рамките на "Място за срещи", СГХГ, кураторката Яна Костова представи изложбата Генезис на Камен Танев и Ася Кованова.
В триизмерните си пластики скулпторът Камен Танев изследва зараждането на формата. Последната насока в работата му е свързана с освобождаването й от волята на нейния създател. За да въплъти тази идея той е използвал сферичната форма, размножена на безброй елементи. Те предизвикват впечатлението за нещо органично, за своеобразна форма на живот. Донякъде скулптурите на Камен Танев напомнят триизмерни модели на решетките на химични елементи. Метаморфозите, през които тези форми преминават, са анимирани от Ася Кованова. Нейното видео позволява да бъде проследен формотворческия процес - съществена и неделима част от живота на завършените форми в експозицията.

На 22 ноември в Центъра за култура и дебат "Червената къща" беше открита изложбата "Workspace Projects 2005" - съраунд саунд и видео инсталация. Произведенията са подбрани от Центъра за дигитални изкуства Harvestworks, представен от Галя Димитрова (куратор на Центъра за медийни изкуства Интерспейс). На откриването присъства и директора на Harvestworks - Каръл Паркинсън.
"Harvestworks" е арт организация в Ню Йорк, която предоставя възможност на обществото да види и чуе иновативни артисти. Настоящата изложба изследва пресечната точка на изкуството и технологията. Интерактивната звукова и видео инсталация представя нови проекти на 15 американски артисти, които изследват възможностите на дигиталното видео и 5.1 съраунд звук.
Изложбата е част от проекта "Извън контекст" - съвместна инициатива на Центъра за медийни изкуства Интерспейс и Центъра за дигитални изкуства Harvestworks в Ню Йорк, която включва серия от уъркшопи, презентации и пърформанси в областа на саунд арт и дигиталното видео.
Преди откриването на изложбата Галя Димитрова представи събитията от проекта "Извън контекст", както и конференцията Net_User_3, провели се през месец август 2005 на остров "Света Анастасия", близо до Бургас. Беше показан и документален филм за събитията на острова.

На 25 ноември в галерия Кръг + беше открита изложбата "Акционизъм в България? Поздрав към Виена!" с куратор Руен Руенов и асистент Яна Костова. Тя изразява желанието на организаторите си да бъде първо специализирано изследване за възникването на т. нар. изкуство на живото действие в България. Показани са неговите разновидности - хепънинг, пърформанс, акция, временни намеси в пространството, ситуация... Включени са над 200 документални фотоса на повече от 40 български автори и групи от средата на 80-те години до днес. Специално внимание е отделено на примерите от творчеството на художници-емигранти от български произход като Кристо, Васил Симитчиев и Алцек Мишев. Руен Руенов търси предисторията на акционизма в България, като представя експериментите с хвърчила на художествения критик Чавдар Мутафов (1889-1954) от края на 30-те и началото на 40-те години на 20-век - занимания, които той е разглеждал като своебразна художествена дейност.
Изложбата беше съпътствана от видеопрожекции и дискусия в клуб "На тясно".
За съжаление темата "Съвременно изкуство" продължава да предизвиква разногласия и спорове. Като че ли все още не може да се намери верният път за представянето на съвременното ни изкуство от последните 15-20 години. Може би това се дължи на липсата на коректно отношение към историческите факти и тяхното нееднозначно възприемане.

К