Видео-арт в рамките на София Филм Фест 2001

 

Оля Стоянова

 

За пръв път в рамките на София Филм Фест е включена видео-арт програма. Според организаторите творбите са избрани специално за фестивала, за да търсят връзката между видео-арта и киното, телевизията и музиката.

Показани бяха творби предимно от холандски автори - Маринъс Бузъм, Петер Богерс, Барбара Висер, Лин де Мол, Рене Беекман, Брус Гремо и др.

Повечето от прожекциите предизвикаха голям интерес. Хора по пода, хора пред екрана, хора до вратата. Почитателите на видео-арта очевидно не се страхуваха от алтеранативата да са правостоящи, примерно. Залата се оказа прекалено малка.

Срещите с холандските автори, обмена на идеи и мнения също предизвика зрителския интерес.

Прожекциите на филмите на българите Михаил Димов, Васил Жечев, Красимир Терзиев, Десислава Карушкова, (която понастоящем живее и работи в Париж и Амстердам), Боян Николов, Боряна Пандова и др. също напълниха залата. И отново хора по пода, пред екрана, до вратата. Но - вътре в залата.

Проектът е представен от Сдружение Булеварт, и е в сътрудничество с Центъра за медийни изкуства Интерспейс, Евро-Български Културен Център, София Филм Фест. Програмата се осъществява и с подкрепата на Посолството на Кралство Холандия и Фондация Мондриан, Амстердам.