ОСНОВНИ ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

 
Българска комунистическа партия
Българска социалдемократическа партия
Политически съюз ДАР
Алтернативна социаллиберална партия
Гражданско обединение за републиката
Българска евролевица
Зелена партия в България
Коалиция "Патриотичен съюз"
Българска партия Либерали
Отечествена партия на труда
Либерално-демократична алтернатива
Съюз "Нов избор" 
 

 
 
 
Българска комунистическа партия
 
БКП е нова партия, създадена през април 1990 г. под названието Партия на трудовия народ. След като през пролетта на 1990 г. управляващата БКП приема след референдум името БСП, Партията на трудовия народ се пререгистрира като Българска комунистическа партия. Участва самостоятелно на парламентарните избори от 1991 и 1994 г., в местните през 1995 г. и президентските през 1996 г. Партиен цвят - червен. Печатен орган е вестник "Комунистическо дело" (седмичник). Генерален секретар на БКП е Владимир Спасов, преизбран на този пост на последния конгрес на партията през 1996 г.
 
 
 

 
Българска социалдемократическа партия
 
Учредена през 1891 г. като Българска работническа социалдемократическа партия. Участвала е в коалиция в управлението на страната преди 1944 г. и в рамките на Отечествения фронт 1944-45 г. Партията е разтуряна през 1934 и 1947 г., когато малка част от членовете й се вливат в Българска работническа партия (комунисти). БСДП е възстановена от 1989 г. и става учредител на СДС. В рамките на СДС е представена в 7 Велико народно събрание. През 1991 г. след вътрешното разцепление в СДС част от членовете на партията се отделят и създават Социалдемократическата партия, която запазва членството си в СДС. На изборите от октомври 1991 г. БСДП се явява в коалиция с ПК "Екогласност" под названието СДС-център. На изборите от декември 1994 г. участва в рамките на коалиция Демократична алтернатива за републиката. На местните избори от 1995 г. БСДП участва самостоятелно и в различни коалиции, най-често със СДС. На президентските избори от 1992 г. подкрепя кандидатурата на Ж. Желев, а през 1996 г. на П. Стоянов.  Партиен цвят - син. Партийна емблема - ръка, държаща в юмрук червена роза. Партиен орган е вестник "Свободен народ" (седмичник). Председател на партията от възстановяването  през 1989 г. е Петър Дертлиев. Последният конгрес е проведен през април 1995 г. 
 
БСДП е член на Социалистическия интернационал. През май 1995 г. в рамките на партията е създадено Движение за социален хуманизъм, което се стреми към сближаване с БСП. През февруари 1997 г. Движението за социален хуманизъм участва в създаването на Българската евролевица, с което практически напуска БСДП.
 
След възстановяването си в края на 1989 г. БСДП е участвала последователно в коалициите СДС 1989-91 г., СДС-център 1991-92 г., Български демократичен център 1992 г., Български социалдемократически съюз 1993 г.; Демократична алтернатива на републиката 1994-95 г. През есента на 1995 г. БСДП напуска ДАР. 
През декември 1995 г. БСДП и СДП (в СДС) учредяват на идеен принцип Социалдемократически алианс, които не е политическа коалиция.
 
Адрес: ул. "Екзарх Йосиф" 37, тел. 801-584
 
Ръководство на БСДП
 
Петър Дертлиев - председател 
 
Заместник-председатели:
Ангел Ахрянов - информационна дейност и пропаганда
Андрей Желев - социална политика
Вълкана Тодорова - законодателни инициативи и отношения с институциите
Йордан Нихризов - вътрешнополитически отношения, разширяване на БСДС
Теодор Дечев - партийно строителство, организационна дейност, международни връзки 
Юрий Дудев финанси 
 
 
 

 
Политически съюз Демократична алтернатива за републиката
 
Политическа коалиция, създадена от партиите АСП, БСДП, ГОР и Зелена партия през септември 1994 г. На парламентарните избори от 18 декември 1994 г. не успява да прескочи 4% бариера. На местните избори през октомври-ноември 1995 г. ДАР участва самостоятелно или в коалиция с други политически сили. БСДП напуска временно коалицията преди местните избори през октомври 1995 г., но по-късно не възстановява членството си в нея. В началото на февруари 1996 г. от коалицията е изключена Зелената партия. ДАР се превръща в двупартийна коалиция на АСП и ГОР. Първоначално председателството на коалицията се поема на ротационен принцип от председателите на коалиционните партии, което е променено с изборен принцип през август 1995 г. Председател на ДАР е Александър Томов.
Вследствие участието на ГОР в Българската евролевица коалицията ДАР може да се смята за разпаднала се.
 
 
 

 
Алтернативна социаллиберална партия
 
Създадена е през февруари 1990 г. от членове на Алтернативното социалистическо обединение - фракция в БКП. До юни 1991 г. се именува Алтернативна социалистическа партия. Участва самостоятелно на изборите през юни 1990 г. През октомври 1990 г. става член на коалицията СДС, откъдето е изключена в началото на 1993 г. Представители на АСП заемат важни икономически ресори в правителствата на Филип Димитров и Любен Беров 1991-94 г. В изборите през октомври 1991 г. участва в рамките на СДС. В 36 Народно събрание АСП е представена от 6 депутати в рамките на ПГ на СДС. В началото на 1993 г. те напускат  ПГ на СДС  и поставят основите на ПГ Нов съюз за демокрация. Председател на АСП е Васил Велинов. Партиен символ - слон. Партиен цвят - розов.
 
 

 
Гражданско обединение за републиката
 
Гражданско обединение за републиката е създадено през май 1993 г. от няколко депутати на БСП, членуващи дотогава в идейното течение Обединение за социална демокрация. Регистрирано е като политическа партия в началото на 1994 г. На парламентарните избори през декември 1994 г. и на местните през октомври-ноември 1995 г. участва в рамките на коалицията ДАР. На президентските избори ГОР застава зад кандидатурата на своя председател, който е издигнат като независим кандидат. Председател на ГОР е Александър Томов.
 
 
 

Българска евролевица
 
Политическо движение, създадено през февруари 1997 г., чийто създатели произхождат от партията ГОР, членове на Обединението за социална демокрация, напуснали БСП, членове на Движението за социален хуманизъм в БСДП, членове на Алтернативното социалистическо обединение (независими) и отделни личности.
Целта на движението е да създаде в България европейска по характер социалдемократическа левица. Ще участва в парламентарните избори на 19 април 1997 г. с регистрацията на ГОР.
Българската евролевица се ръководи от Политически съвет от 20 души.
 
Председател на Политическия съвет: Александър Томов
Политически секретар: Николай Камов
Заместник-председатели: Александър Радославов, Николай Шопов
 
 
 

 
Зелена партия в България
 
Зелената партия е създадена през декември 1989 г. Член на коалицията СДС 1990-91 г. В 7 Велико народно събрание е представена в рамките на Парламентарния съюз на демократичните сили. На парламентарните избори от 1991 г. участва заедно с Клубовете за демокрация в коалицията СДС-либерали. На парламентарните избори през 1994 г. и на местните избори от 1995 г. участва в коалицията Демократична алтернатива за републиката. Зелената партия е изключена от ДАР в началото на 1996 г. Партиен цвят - зелен. Председател от създаването на партията е Александър Каракачанов.
Адрес: 1000  София, ул. "Алабин" 3; тел. 876-924
 
 
 

 
Коалиция "Патриотичен съюз"
 
Коалиция "Патриотичен съюз" е създадена през октомври 1994 г. от шест партии и организации: Българска партия либерали, Движение за национално оцеляване "Воля за България", Демократичен съюз на жените в България, Отечествена партия на труда, Партия "Нова България" и Съюз за отечеството. По-късно към Патриотичният съюз се присъединяват и други политически партии и организации, а някои от членовете на коалицията напускат. Патриотичният съюз се ръководи от Съвет на председателите, а всеки председател на партия/организация е съпредседател на коалицията. Патриотичният съюз участва самостоятелно в парламентарните изборите от 1994 г. и самостоятелно или в различни по-широки коалиции на местните избори от 1995 г. Коалицията има политическо споразумение с БСП.
 
 
 

 
Българска партия Либерали
 
Българска партия Либерали е създадена на 20 декември 1992 г., която дата е и неин партиен празник. БПЛ се смята за наследник на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България и на Федерацията на клубовете за демокрация (учредители на СДС). В 1991 г. Федерацията напуска СДС и участва в изборите от 13 октомври 1991 г. в коалиция със Зелената партия под название СДС-либерали. От октомври 1994 г. БПЛ е член на коалиция Патриотичен съюз. Председател на партията от основаването й е Петко Симеонов.
Адрес: 1000 София, ул. "Алабин" 3; тел. 544-906
 

 
Отечествена партия на труда
 
Създадена е през април 1990 г. като политическо крило на Общонародния комитет за защита на националните интереси. В 7 Велико народно събрание има един депутат, избран по мажоритарната система в Кърджали. В парламентарните изборите през 1991 г. участва в коалиция с БСП и други партии и в 36 Народно събрание е представена в рамките на Парламентарния съюз за социална демокрация от трима депутати. Председател на ОПТ е Минчо Минчев. От октомври 1994 г. ОПТ е член на коалицията Патриотичен съюз. На президентските избори Минчо Минчев е кандидат на ОПТ за президент.
Адрес: 1000 София, ул. "Цар Калоян" 10, тел. 884-642
 
 
 

 
Либерално-демократична алтернатива
 
Партията е основана от 200 души основно интелектуалци на 30 ноември 1996 г. Сред основните идеи на партията е създаването на президентска република. Председател на Националния изпълнителен съвет е проф. Борис Гълъбов. Заместник-председатели са Георги Спасов и Момчил Дойчев.
През февруари 1997 г. ЛДА учреди коалиция с Радикал-демократическата партия (извън СДС) с названието Либерал-демократичен форум. Патрон на тази коалиция е бившия президент Желю Желев.
 
 
 

 
Партия "Нова демокрация" 
 
Партията е основана през 1995 г. от трима депутати, напуснали Парламентарната група на БББ - Иво Трайков, Николай Кисьов и Орлин Драганов. До първия конгрес длъжността председател се изпълнява временно от Орлин Драганов. на Партия "Нова демокрация" се провежда през ноември 1996 г. и избира за председател на партията Иво Трайков.
 
 
 

Съюз "Нов избор"
 
Създаден през юли 1994 г. като коалиция между Центъра за нова политика и Сбор за демокрация. Участва самостоятелно на парламентарните избори от 1994 г. Съучредител на Либералния съюз през октомври 1996 г. Съпредседатели са Димитър Луджев и Иван Анев.
 Коалиция "Федерация Царство България" Коалицията е създадена в 1993 г. и обединява монархически организации от различни региони на страната. Повечето членове са монархически дружества, има и 3 малки партии. Основна задача на коалицията е отхвърлянето на референдума от 1946 г., довел до премахване на монархическата институция в България. Национален секретар е Христо Куртев. Федерация Царство България участва самостоятелно в парламентарните избори през 1991 и 1994 г. Призовава към бойкот на президентските избори през 1996 г.